336. Αγιος Γεώργιος Μπαξέδων (1930)

Άγιος Γεώργιος Μπαξέδων - φωτογραφία του Αγγλικού Στόλου (αρχείο ΑΖ)

Άγιος Γεώργιος Μπαξέδων – φωτογραφία του Αγγλικού Στόλου (αρχείο ΑΖ)

Στην φωτογραφία αυτή του αγγλικού στόλου από το 1930 περιέχεται μία από τις λίγες φωτογραφικές μαρτυρίες του ναού του Αγίου Γεωργίου Μπαξέδων στον Άνω Βόλο.  Ο ναός πρέπει να χτίστηκε γύρω στο 1905-1908 και ήταν σταυροειδής με τρούλο και με δύο τεράστια καμπαναριά που φαίνονται και στην φωτογραφία. Η εκκλησία αυτή γκρεμίστηκε με τους σεισμούς του 1955, και στην θέση της χτίστηκε η σημερινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ιωλκού.

Από τα Πρακτικά της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας του 1910 μαθαίνουμε ότι

“Κατά το πρώτον χωρίον (ΣΗΜ. τους Μπαξέδες) υπάρχει μεγάλη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου προ ολίγων ετών ποιηθείσα. Εν αύτη λέγεται ότι ένετοιχίσθησαν αρχαίοι λίθοι μετ’ άναγλύφων, επιγραφών κλπ.  διακρινόμενοι νυν, έκ Παγασών δέ πιθανώς προερχόμενοι.”

Μακάρι να μπορούσαμε να βρούμε κάποιες φωτογραφίες από το εσωτερικό του παλαιού ναού!… Προς το παρόν μπορούμε μόνο να το φανταστούμε.

ΣΗΜ 1. Η άλλη φωτογραφία του ναού είναι εδώ

ΣΗΜ 2. Μιά ματιά στην συνοικία του Αγίου Γεωργίου του 1933 μας δίνει το άρθρο του Αθω Τριγκώνη από την Λαϊκή Φωνή (20/7/1933)
ANO-VOLOS-7-AGIOS GEORGIOS

ΣΗΜ 3. O καλός φίλος Νικόλας Φ μας υπέδειξε μια φωτογραφία απο το εξαιρετικό βιβλίο του Ν. Στουρνάρα “Μαγνησία 1943-44, Η τραγωδία της κατοχής” σελ. 828, η φωτο δείχνει γερμανική στρατιωτική ομάδα να “παρελαύνει” κατεβαίνοντας προφανώς την Ιωλκού, μπροστά απο το ναό του Αγ. Γεωργίου…Δυστυχώς στο βιβλίο δεν υπάρχει καμιά συνοδευτική πληροφορία, ούτε χρονολογία της φωτο, ούτε καν αναφορά οτι ο ναός ειναι ο Αγ. Γεώργιος.

Απο το εξαιρετικό βιβλίο του Ν. Στουρνάρα "Μαγνησία 1943-44, Η τραγωδία της κατοχής" σελ. 828, η φωτο δείχνει γερμανική στρατιωτική ομάδα να "παρελαύνει" κατεβαίνοντας προφανώς την Ιωλκού, μπροστά απο το ναό του Αγ. Γεωργίου...Δυστυχώς στο βιβλίο δεν υπάρχει καμιά συνοδευτική πληροφορία, ούτε χρονολογία της φωτο, ούτε καν αναφορά οτι ο ναός ειναι ο Αγ. Γεώργιος (Ευχαριστώ το φίλο Νικόλα Φ. ππου την επισήμανε)

Απο το εξαιρετικό βιβλίο του Ν. Στουρνάρα “Μαγνησία 1943-44, Η τραγωδία της κατοχής” σελ. 828, η φωτο δείχνει γερμανική στρατιωτική ομάδα να “παρελαύνει” κατεβαίνοντας προφανώς την Ιωλκού, μπροστά απο το ναό του Αγ. Γεωργίου…Δυστυχώς στο βιβλίο δεν υπάρχει καμιά συνοδευτική πληροφορία, ούτε χρονολογία της φωτο, ούτε καν αναφορά οτι ο ναός ειναι ο Αγ. Γεώργιος (Ευχαριστώ το φίλο Νικόλα Φ. που την επισήμανε)

Τέλος ακόμα μία όμορφη φωτογραφία του ναού που μας συμπληρώνει ακόμη μία λεπτομέρια. H φωτογραφία είναι του Ζημέρη.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment