Η γυναίκα του άγγλου προξένου στο Βόλο το 1897

At Volo - Illustrated news - 29 May 1897
Από τους διάφορους πρόξενους ξένων χωρών που ήταν εγκαταστημένοι στο Βόλο στα τέλη του 19ου αιώνα, άλλοι ήρθαν κοντά με τον τοπικό πληθυσμό, τον βοήθησαν και αγαπήθηκαν από τους Βολιώτες (π.χ., Μπόρελ http://tinyurl.com/cks9xk2 και Ροζούhttp://tinyurl.com/apu7p4m) και άλλοι ήταν πιό απόμακροι. Η αναφορά σήμερα είναι γιά τον Αύγουστο Μέρλιν και την γυναίκα του. Ο Μέρλιν έγινε υποπρόξενος της Αγγλίας στο Βόλο το 1880 και πρόξενος το 1917. Λίγα γεγονότα είναι γνωστά γι’ αυτόν.

Το πρώτο έχει σχέση με τον οδυνηρό πόλεμο του 1897 που οδήγησε στην ανακατάληψη του Βόλου από τους Τούρκους. O Μέρλιν μαζί με τους άλλους προξένους έπεισαν τον Εδεμ Πασά να σεβαστεί την πόλη του Βόλου και αποφεύχθηκαν οι καταστροφές.
Από την περίοδο αυτή είναι και η “φωτογραφία”, το σκίτσο καλύτερα που δημοσιεύθηκε στο Illustrated London News [1], και δείχνει την γυναίκα του Μέρλιν να επικοινωνεί από το σπίτι τους μεσω φωτεινών σημάτων με το αγγλικό πλοίο HMS Dryad που βρίσκονταν στο λιμάνι. Φαίνεται από το σκίτσο, ότι το σπίτι του ήταν κοντά στα σημερινά Πευκάκια.

Το δεύτερο γεγονός που ξέρουμε για τον Μέρλιν είναι ότι ήταν παθιασμένος με την αστρονομία. Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας από το 1893 είχε εγκαταστήσει ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο 8 1/2 ιντσών και άλλα αστρονομικά όργανα στην ταράτσα του προξενείου και έκανε παρατηρήσεις. O Μέρλιν χρησιμοποιούσε τις αστρονομικές παρατηρήσεις για να κάνει διορθώσεις στην ακριβή ώρα του ρολογιού της πόλης – πιθανότατα του Αγίου Νικολάου. [2]

[1] Illustrated London News, 29 Μαϊου 1897
[2] http://www.britastro.org/iandi/obsmerlin.htm

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment