«Φιλαρμονική Μουσική του Ορφανοτροφείου της Φ.Α.Β.»

10344337_527607717364620_2689585722558375909_o[1]
Αφιερωμένη στα παιδιά του ιδρύματος που το χαμόγελο τους ακόμα και στις πιό δύσκολες περιπτώσεις μας “βάζει γυαλιά”.

Από την σελίδα του ιδρύματος διαβάζουμε: 

“Το έτος 1894 εποχή που δεν υπήρχε καμία φιλανθρωπική κίνηση στο Βόλο, μία ομάδα συμπολιτών ίδρυσε το Σωματείο με τον τίτλο «Φιλόπτωχος Αδελφότης» και συνέταξε το πρώτο καταστατικό με σκοπό την αλληλοβοήθεια των απόρων μελών του Σωματείου.

Το 1902 αναλαμβάνει πρόεδρος ο αείμνηστος Γ.Κούτσικος μέχρι και τον θάνατό του το 1928 και με τροποποίηση των σκοπών του καταστατικού αποφασίζεται εκτός από την αλληλοβοήθεια των απόρων συμπολιτών να ανεγερθεί και Άσυλο Πτωχών. Από το 1903 με εράνους μέχρι το 1908 κτίζεται το Πτωχοκομείο μαζί με τον ναό του Αγ. Παντελεήμονος και το 1909 εγκαθίστανται 31 γέροντες στην μία πτέρυγα και το 1911 όταν ολοκληρώνεται η άλλη πτέρυγα αποφασίζεται η εγκατάσταση 30 ορφανών παιδιών. Το Ορφανοτροφείο σύμφωνα με τον κανονισμό του 1913 γίνονταν δεκτά παιδιά Ελληνόπουλα άρρενα ορφανά των δύο ή και του ενός γονέα καταγόμενα από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος κατά προτίμηση όμως από την επαρχία Βόλου. …

… Στο ίδρυμα παρέχονταν υποχρεωτικά για όλους τους τροφίμους η Διδασκαλία Γραμμάτων, Τεχνών και Μουσικής.  Στην αυλή του Ορφανοτροφείου λειτουργούσε Δημοτικό Σχολείο και Εργαστήρια εκμάθησης τεχνών, όπως ταπητουργία, ραπτική, κέντημα, ξυλουργική κ.α. Η εκμάθηση ήταν υποχρεωτική σε όλους τους τροφίμους και υπήρχε πρόγραμμα και κανονισμός. Η διδασκαλία της Μουσικής σε όλους τους τροφίμους και λειτουργούσε Μουσικός θίασος με τον τίτλο «Φιλαρμονική Μουσική του Ορφανοτροφείου της Φ.Α.Β.*».

Από το 1911 μέχρι το 1922 το Ίδρυμα περιθάλπει ορφανά και γέροντες ,οπότε η Μικρασιατική καταστροφή αναγκάζει το Δ.Σ. να καταργήσει το γηροκομείο ,να περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των γερόντων και από το 1922 και μετά το πτωχοκομείο να μετατραπεί ουσιαστικά σε Ορφανοτροφείο Αρρένων και Θηλέων”

* Φ.Α.Β. =Φιλόπτωχος Αδελφότης Βόλου
ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο μου και είναι αγνώστου φωτογράφου.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s