854. Μικροντοκουμέντα: Γκαλά για την υποστήριξη των σεισμοπλήκτων του Βόλου στη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (1955).

12670731_882991905159531_1114016707417254010_n1

Μου αρέσουν ιδιαίτερα αυτά τα μικροντοκουμέντα. Χωρίς ιδιαίτερη ιστορική σημασία από μόνα τους, ανοίγουν το δρόμο στην φαντασία μας και την αφήνουν να φτιάξει μια άποψη του κόσμου της εποχής εκείνης.

Αλεξάνδρεια Αίγυπτος (όπως υποδεικνύει η σφραγίδα στο πάνω αριστερά μέρος του εισιτηρίου). Νοέμβριος του 1955. Μια ιστορική ενότητα για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου αρχίζει να φτάνει προς το τέλος της. Ο Νάσερ έχει ρίξει την μοναρχία στα 1952 και οδεύει σιγά-σιγά προς την απόλυτη εξουσία. Η ελληνική κοινότητα, που άρχισε να θεριεύει από τον 19ο αιώνα και αποτελούσε σημαντικότατο πόλο οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό για την Αϊγυπτο, παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις. Τα προνόμιά της έχουν ήδη καταργηθεί από την δεκαετία του 1930 [1].

Η ελληνική παροικία υπήρξε ακόμη τότε η πολυπληθέστερη ξένη παρουσία στην Αίγυπτο. Την ίδια στιγμή οι σεισμοί προκαλούν μεγάλες καταστροφές στην γενέτειρα – τον Βόλο και την περιοχή. Η ελληνική κοινότητα, όπως μας λέει το απόκομμα αυτού του εισιτηρίου οργανώνει μεγάλο κινηματογραφικό γκαλά για την υποστήριξη των σεισμοπλήκτων του Βόλου και της περιοχής στον κινηματογράφο Ρουαγιάλ της οδού Φουάντ (που υπάρχει και σήμερα ανακαινισμένο) – στο πολιτιστικό κέντρο της Αλεξάνδρειας – υπό την υποστήριξη του Έλληνα Πρέσβη Μιχαήλ Μελά.

Τιμή 150 πιάστρα – δηλαδή 1,5 λίρα. Τον καιρό εκείνο η αιγυπτιακή λίρα ήταν περίπου όσο και μια αγγλική λίρα. Άρα η τιμή του γκαλά ήταν περίπου 30 και σημερινά ευρώ [2]. Όχι τεράστιο ποσό αλλά όχι και ευκαταφρόνητο. Η παρουσία των Πηλιορειτών στην Αίγυπτο ήταν μεγάλη. Η ελληνόφωνη εφημερίδα “Ταχυδρόμος” της Αιγύπτου βρίθει από νέα σχετικά με την πατρίδα, τον Βόλο, το Πήλιο, τη Ζαγορά, την Τσαγκαράδα… Η συγκίνηση για τους σεισμούς του Βόλου ανάλογα μεγάλη.

Η γλώσσα του εισιτηρίου, προφανώς, γαλλικά! Η γλωσσομάθεια των Αιγυπτιωτών ήταν ιδιαίτερα φημισμένη. Τα αριστοκρατικοφανή γαλλικά παραπέμπουν στην δύναμη αλλά και τον έντονα διεθνή προσανατολισμό της κοινότητας. Το εισιτήριο δίνει το δικαίωμα συμμετοχής σε μια λοταρία μας λέει η τελευταία σειρά (στην οποία η ορθογραφία έχει διορθωθεί με το χέρι), σε μια ακόμα προσπάθεια να μαζευτούν χρήματα για να βοηθήσουν την πατρίδα. Οι Έλληνες της διασποράς πάντα σκέφτονται την πατρίδα. Το ξέρω καλά…

[1] Αγγελου Νταλαχάνη «Ακυβέρνητη Παροικία. Οι Ελληνες στην Αίγυπτο από την κατάργηση των προνομίων, στην έξοδο 1937-1962», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015
[2] http://inflation.stephenmorley.org/

ΣΗΜ – Η προέλευση του εισητηρίου είναι από μια πρόσφατη δημοπρασία online.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a comment